flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Jabłko to prawdopodobnie najpopularniejszy owoc świata, ma na to wpływ wspaniały smak i różnorodność odmian tego owocu. Ziemniak jest tradycyjnym warzywem, które spożywa się cały rok, w różnych postaciach, a jesień jest szczególnie związana z ziemniakiem, ponieważ kojarzy się z wykopkami. Te dwa dary natury można przyrządzić na wiele sposobów.

Uczestnicy wiechlickiego OSiW włączyli się w obchody Światowego Dnia Jabłka i Dnia Pieczonego Ziemniaka. Młodzi ludzie udowodnili, że mają talent kulinarny, są pomysłowi i kreatywni. Pod kierunkiem instruktorek pnz w zawodzie cukiernik i kucharz Pani Janiny i Pani Agnieszki powstały cuda stworzone z jabłek i ziemniaków. Wszystko to, aby przekonać młodzież do spożywania owoców i warzyw oraz wyróżnić te dwa produkty.

Oprócz wiedzy kulinarnej młodzież poznała też ciekawostki dotyczące obu darów przyrody. Jabłko w historii królewny Śnieżki, w opowieści o kuszniku Wilhelmie Tellu, czy też związane z Isaackiem Newtonem i grawitacją. Natomiast ziemniaki sprowadzone do Polski przez Jana III Sobieskiego traktowane były jako roślina ozdobna uprawiana w ogrodach królewskich, ze względu na swoje piękne kwiaty, oraz wiele innych.

Efekt pracy kucharzy i cukierników cieszył oko i podniebienie. Każdy chętny mógł spróbować przygotowanych przysmaków, które wyszły spod ich rąk.

1

2

3

4

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.