• Kontrast strony

Kadra i wychowankowie Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania w Roskoszy po raz pierwszy uczestniczyli w Lubelskim Święcie Chleba zorganizowanym w Muzeum Wsi Lubelskiej, które odbyło się 15 września. Była to już XXI edycja tego święta. Przygotowując się do udziału w tym przedsięwzięciu, młodzież OHP pod okiem instruktorów praktycznej nauki zawodu w Wiosce Ginących Zawodów upiekła chleb do degustacji. Pieczywo zostało wytworzone z naturalnych składników z dodatkiem otrębów, pestek dyni i słonecznika. Wspaniale smakował wszystkim zwiedzającym, szczególnie w połączeniu ze smalcem, własnoręcznie wykonanym, oraz z kiszonym ogórkiem. W podziękowaniu za udział w obchodach drużyna ECKiW OHP w Roskoszy otrzymała pamiątkowy puchar. Głównym organizatorem Święta Chleba był Lubelski Cech Rzemiosł Spożywczych, który do udziału zaprosił wielu kupców i rzemieślników tworzących nie tylko chleb. Byli również znani piekarze, cukiernicy, wytwórcy serów i innych przetworów mlecznych. Swoje produkty wystawili też rękodzielnicy, prezentujący koronki i hafty ludowe. Uroczystości tradycyjnie rozpoczęły się od uroczystej Mszy Świętej, po której nastąpiło oficjalne otwarcie obchodów. Imprezie towarzyszyły ciekawe warsztaty tematyczne związane z wypiekaniem chleba, konkursy, pokazy dawnego rzemiosła oraz występy artystyczne.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.