• Kontrast strony

W dniu 10 czerwca 2022 r. kadra Młodzieżowego Centrum Kariery w Bełchatowie  zorganizowała wizytę studyjną w firmie Catering by Zapiekany dla uczestników Hufca Pracy 5-11 w Bełchatowie, którzy w tym roku kończą naukę w zawodzie kucharza.Na początku wizyty właścicielki firmy Ida Lis i Julia Kucińska opowiedziały kilka słów o powstaniu firmy, jej krótkiej, ale ciekawej historii. Firma działa od dwóch lat, ale już 2 razy zmieniała lokalizacje i menu. Początkowo, były to autorskie chrupiące zapiekanki - od nowoczesnych propozycji po kultowe, tradycyjne polane własnej roboty sosami. W nowej lokalizacji Zapiekany Street & Chill można było zjeść pyszne i nietuzinkowe śniadania oraz wspomniane bajeczne zapiekanki. Od styczna 2022 roku firma przekształciła się w Catering by Zapiekany oferując klientom wysokiej jakości, zbilansowane i pełnowartościowe posiłki z dostawą do domu i pracy. Jest to jedyna firma w Bełchatowie oferująca catering dietetyczny.
W kolejnej części spotkania uczniowie zapoznali się z procesem układania diet i sporządzania posiłków pod indywidualne potrzeby klientów. Instruktażem przygotowywania i pakowania zestawu dań dietetycznych na cały dzień. W zależności od rodzaju diety jest od 3 do 5 posiłków. Do wyboru dieta standard, vege, keto, z niskim indeksem glikemicznym czy wysokobiałkowa.
Młodzież w trakcie wizyty zapoznała się ze stanowiskami pracy w firmie, zakresem obowiązków i zadań poszczególnych pracowników, harmonogramem procesu powstawania posiłków i godzinami pracy.
Dzięki udziałowi w tym wydarzeniu uczniowie nie tylko poznali tajniki cateringu dietetycznego, jako jednej z alternatywy pracy w branży gastronomicznej, ale przede wszystkim mieli wspaniałą lekcję przedsiębiorczości.
Właścicielki firmy, młode osoby, które odważyły się otworzyć własny biznes opowiedziały o swoim pomyśle na założenie firmy, procesie tworzenia biznesplanu, zwróciły uwagę na o czym warto wiedzieć i pamiętać podejmując decyzje o otworzeniu własnej działalności. Wspomniały także o problemach, na które się napotykały i błędach, których można uniknąć przygotowując się w sposób dokładny i profesjonalny do tak ważnego kroku, jakim jest założenie i prowadzenie z sukcesem własnej firmy.
Dziękujemy właścicielom i pracownikom firmy za poświęcony czas i przybliżenie naszej młodzieży tajników wiedzy z powstawania cateringów dietetycznych i lekcji przedsiębiorczości.

234

Autorzy artykułu i zdjęć: kadra MCK Bełchatów

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.