
II edycja konkursu „Wypieki bożonarodzeniowe”
12 grudnia w Skierniewicach odbyła się II edycja konkursu „Wypieki bożonarodzeniowe”, zorganizowanego przez kadrę Hufca Pracy 5-23 Skierniewice wraz Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Skierniewicach oraz we wspołpracy z Panem Jackiem Olejnikiem, właścicielem Zakładu Cukierniczego. Wydarzenie miało na celu propagowanie polskich tradycji bożonarodzeniowych, rozwijanie praktycznych umiejętności zawodowych uczestników oraz integrację młodzieży.
Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Cynamonowe smaki tradycji”. Inspiracją były warsztaty w Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, podczas których uczestnicy zdobyli cenną wiedzę i pomysły, które wykorzystali w praktyce. Dzięki uprzejmości Pana Jacka Olejnika młodzież mogła piec i dekorować pierniki w profesjonalnej pracowni Zakładu Cukierniczego, korzystając z udostępnionych produktów.
Gotowe, pięknie ozdobione pierniki zostały wystawione na sprzedaż i licytację podczas akcji charytatywnej „Miasto św. Mikołaja” w Skierniewicach, wspierając potrzebujących w okresie świątecznym.
Laureaci konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:
- I miejsce – Yelyzaveta Ilczenko i Weronika Pająk (karty podarunkowe o wartości 2x250 zł)
- II miejsce – Zuzanna Lewartowska i Klaudia Kurcwald (karty podarunkowe o wartości 2x150 zł)
- III miejsce – Bartosz Jagielski i Alan Michalski (karty podarunkowe o wartości 2x100 zł)
Konkurs był doskonałą okazją do rozwijania pasji i umiejętności zawodowych w świątecznej atmosferze. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie oraz piękne świąteczne wypieki!
Tekst i zdjęcia: Kadra HP 5-23 Skierniewice, Kadra CEIPM Skierniewice
Redkacja: Marta Jarczewska, ŁWK OHP