flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

„SMAKOWALI PORTUGALIĘ”


 W okresie od 9 września do 21 września 2024 roku młodzież hufców pracy z terenu objętego działalnością Centrum Edukacji i Pracy OHP w Piotrkowie Trybunalskim, w ramach projektu Erasmus+ pt. „Smaki Portugalii”, przebywała w miejscowości Beja w Portugalii.

Projekt stanowił kontynuację przedsięwzięcia "Z ziemi polskiej do portugalskiej", które było oddolną inicjatywą młodzieży hufców pracy z terenu Piotrkowa Trybunalskiego oraz młodzieży z Portugalii. Tym razem młodzi ludzie z Polski wyjechali do Portugalii, by w ramach poznawania kultury i tradycji regionu, zaznajomić się z tajnikami lokalnej kuchni poprzez uczestnictwo w spotkaniach kulinarnych. Głównym założeniem projektu było podniesienie poziomu kluczowych kompetencji i umiejętności osób młodych, w tym osób o mniejszych szansach, a także promowanie dialogu międzykulturowego oraz uznawalność uczenia się pozaformalnego i nieformalnego. Ideą projektu była wymiana kulturowa, poznanie tradycji i wartości regionu Partnera oraz rozwój kompetencji interdyscyplinarnych takich jak umiejętności komunikacji w językach obcych. Celem było zdobycie przez młodzież nowych umiejętności zawodowych, poprzez spotkania kulinarne i wspólne gotowanie.

Podczas wizyty mogliśmy poznać kulturę i kuchnię iberyjskiego kraju oraz integrować się z grupą portugalską jednocześnie szlifując zdolności komunikacji w języku angielskim.

Zdjęcie Nr 1

W pierwszych dniach trwania programu „Smaki Portugalii” uczestnicy angażowali się w działania wzmacniające ducha zespołu, zacieśniając więzi między młodzieżą z Polski i Portugalii.

Zdjecie nr 2

Na warsztatach kulinarnych młodzież dowiedziała się, jak przygotowywać tradycyjne dania z obu krajów dzieląc się sposobami ich przyrządzania i charakterystycznymi smakami. 

Zdjęcie nr 3

Wielkim zaszczytem było uczestnictwo młodzieży OHP w festynie Market Garden zorganizowanym w Ogrodzie Publicznym Beja. Festyn jest organizowany cyklicznie a biorą w nim udział wystawcy reprezentujący różne branże rękodzielnictwa, instytucje działające na rzecz dzieci i młodzieży oraz społeczności lokalnej. Każdy z odwiedzających mógł skorzystać z warsztatów kulinarnych „Showcooking Feira da Terra”, licznych aktywności, gier i zabaw konkursowych, w których do zdobycia były atrakcyjne nagrody. Zwieńczeniem każdego dnia festynu były występy zespołów folklorystycznych regionu Alentejo.

Zdjęcie nr 4

Wyjazd obfitował w liczne atrakcje, jak choćby zaproponowane przez Check-IN wycieczki do Evory i Faro. 

Zdjęcie nr 5

Ukoronowaniem pobytu była uroczysta kolacja, gdzie na stołach prym wiodły przygotowane przez młodzież z obu krajów dania kuchni portugalskiej i polskiej. Po kolacji nastąpiła ceremonia wręczenia, przez organizatora Check-IN, certyfikatów: Youthpass, Certificate of pariticipation.

Przebywanie w nowym środowisku dostarcza młodzieży wielu doświadczeń związanych z obserwacją życia codziennego, kultury i obyczajów. Dziś, dwa tygodnie po powrocie uczestnicy OHP mówią, że wyjazd uzmysłowił im świadomość „smakowania” świata. Cudowne chwile były jak kolorowe rajskie ptaki – kiedyś tutaj powrócimy. 

Autorzy tekstu i zdjęć: Katarzyna Wojciechowska, Robert Karasiński

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.