• Kontrast strony

W dniu  04.02.2021 r. uczestnicy Ochotniczego Hufca Pracy we Włocławku świętowali zbliżający Międzynarodowy Dzień Pizzy, który w kalendarzu przypada na 9 lutego. 

Potrawa ta kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Wprawdzie pieczony placek polany oliwą i zapiekany z ziołami serwowano na terenie Italii, jednak oficjalnie to Grecy są autorami tego niezwykłego przysmaku. W 2009 roku pizzę neapolitańską, decyzją Komisji Europejskiej, uznano za wyrób tradycyjny i przyznano jej certyfikat TSG (źródło).
Młodzież z Włocławka przygotowała smakowite warianty pizzy, doskonaląc przy tym swój kunszt kulinarny. Placki przygotowane były według indywidualnych upodobań, pomysłów z nutą fantazji i kreatywności. Była to świetna okazja do zagospodarowania czasu wolnego  oraz do przygotowania jednej z najbardziej ulubionych potraw na świecie, która doczekała się przeszło 50 wariantów.

Po wspólnej degustacji młodzież miała możliwość skorzystania z konsultacji indywidualnych z pośrednikiem pracy, doradcą zawodowym oraz specjalistą ds. rozwoju zawodowego włocławskiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży. Podczas indywidualnych spotkań młodzież otrzymała informację na temat aktualnych ofert pracy stałej oraz krótkoterminowej, możliwości udziału w bezpłatnych kursach i szkoleniach, jak również wykonać test predyspozycji zawodowych oraz poznać zasady pisania CV.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.