W dniu 24.06.2021 roku  Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Toruniu oraz Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku byli organizatorami szkolenia – carving. Szkolenie skierowane było do 10 uczestników i absolwentów 2-5 Hufca Pracy we Włocławku. Podczas kursu  młodzież zdobywała umiejętności rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy z zaciekawieniem słuchała, zadawała pytania oraz brała udział w zajęciach manualnych. Jednym z elementów kursu było pokazanie młodzieży,
jakie korzyści może przynieść  inwestowanie w siebie, poprzez zdobywanie nowych kwalifikacji.   
                                                                                                                                                   

Carving czyli sztuka fantazyjnego, artystycznego wycinania owoców i warzyw wywodzi się z krajów azjatyckich, znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata , w tym w Europie. W dzisiejszych czasach carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy. Najpopularniejsze owoce i warzywa używane w carvingu to arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, buraki, selery oraz marchew. W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Zajęcia w ramach szkolenia przeprowadziła Mistrzyni Carvingu p. Dominika Sadowska.

Warsztaty carvingu_1
Warsztaty carvingu_1
Efekty pracy
Efekty pracy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.