W dniu 23 lutego 2022 roku z inicjatywy Rady Młodzieży działającej we włocławskim Hufcu Pracy, w jednym z zakładów pracy kształcącym pracowników młodocianych z OHP, odbyły się warsztaty cukiernicze, których efektem były złociste i kruche faworki, zwane też chruścikami.
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem, karnawał to czas ich smażenia. Te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec. Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek. Młody cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju pasek ciasta na pączki, który po doprawieniu cukrem okazał się smakowitym ciastkiem. Młodzież z Włocławka pragnęła podtrzymać tradycję i samodzielnie wykonała te pyszne smakołyki podczas zajęć praktycznych. Wałkowanie, ugniatanie były bardzo męczące, ale czekająca na uczestników słodka nagroda wynagrodziła im włożony trud. Zgodnie z tradycją ludową, kto w ostatnich dniach karnawału nie je tłusto i obficie, nie ma co liczyć na powodzenie i dobrobyt przez cały rok. Założeniem przedsięwzięcia było również wyłonienie Mistrza Karnawałowych Wypieków, ale okazało się, że wszyscy z wielkim zapałałem i chęcią podeszli do zadania dlatego też wszyscy uczestnicy inicjatywy otrzymali ten zaszczytny tytuł.
Następnego dnia, w Tłusty Czwartek młodzież pod opieką opiekuna przekazała część słodkich, oprószonych cukrem pudrem pysznych faworków do Placówki Opiekuńczo - Wychowawczej MALUCH we Włocławku oraz podopiecznych Schroniska dla Bezdomnych CARITAS Diecezji Włocławskiej , z myślą o potrzebujących i ich słodkich potrzebach w tym szczególnym dniu karnawału.
Powyższa inicjatywa oddziaływała wychowawczo na młodzież, nauczyła wiary we własny możliwości, uwrażliwiła na potrzeby innych, zwłaszcza osób o trudnej sytuacji życiowej i co najważniejsze pozwoliła na doskonalenie umiejętności sztuki cukiernictwa.