W dniu dzisiejszym – 20 czerwca w Ochotniczym Hufcu Pracy 1-21 w Jaworze zakończył się autorski program pod nazwą „Na tropie zdrowia”. Jego głównym celem było zaszczepienie wśród naszych podopiecznych zasad zdrowego odżywiania. Zachęcano młodych ludzi do tego, aby czytali etykiety i podchodzili z krytycyzmem do zakupów w szkolnym sklepiku na przerwach. Wiadomo, że kanapki należy wzbogacić nowalijkami, sałatką, ogórkiem lub pomidorem. Z rozwagą należy podchodzić do posiłków w restauracjach typu fast food Zachęcano, aby zamiast słodzonych, barwionych, z dodatkami konserwantów napojów gazowanych sięgać po wodę mineralną (oczywiście nie gazowaną) lub po wodę zwykłą z kranu – tutaj zachętą były nagrody - butelki z filtrem. W trakcie zajęć poruszono m.in. temat „Jak powinien wyglądać nasz talerz” czyli proporcje mięsa, ziemniaków lub kaszy, ryżu i surówek. Mówiono również o właściwościach różnokolorowych warzyw i owoców oraz o ich składzie witaminowym. Nie ma potrzeby faszerowania naszego organizmu suplementami diety lub witaminami skoro jedząc jako przekąskę jabłko, kilka orzechów czy owoce cytrusowe dostarczamy niezbędne witaminy. Zorganizowano również spotkanie z Panią Żanetą Jaskórzyńską, która zachęcała do zastąpienia pieczywa białego ciemnym, przypominała na czym polega piramida żywienia i zachęcała do aktywności ruchowej. W chwili głodu zamiast po chipsy lepiej sięgnąć po garść orzechów czy np. suszone jabłka. Przypomniano, że nadmiar też szkodzi. Sól może doprowadzić do nadciśnienia, cukier do cukrzycy. Najtrudniejsze są do wyleczenia bulimia i anoreksja. W trakcie trwania programu zorganizowano również dwie wycieczki piesze. Opiekę nad uczestnikami programu sprawowali Andrzej Kowalik i Monika Sikorska.
Tekst – Andrzej Kowalik starszy wychowawca OHP
Zdjęcia – Monika Sikorska Komendant OHP Jawor