Wybór ścieżki zawodowej nie zawsze jest prosty. Zawód piekarza i cukiernika choć wciąż niełatwy, zmienia się na lepsze. W dniu 09.06.2022 roku w ramach wizyty studyjnej, głogowska młodzież odwiedziła Piekarnio – Cukiernię Pana Michała Witczaka. Uczestnicy zapoznali się z pracą w zawodach piekarz oraz cukiernik. Właściciel przybliżył nam historię rodzinną piekarni Witczaków która działa na terenie Głogowa od 1946 roku. Pierwszym właścicielem był Pan Stanisław Witczak, który przyjechał do Głogowa z Wielkopolski. Schedę po nim przejął syn Ryszard, a teraz w rodzinnym biznesie pracuje wnuk Michał. Przez lata firma wyszkoliła wielu piekarzy i cukierników, ale też rozwijała asortyment i inwestowała w sprzęt. Młodzi ludzie pogłębiali wiedze poprzez obserwację pracy całego zespołu. Przybliżona została młodzieży praca w zakładzie, poszerzono wiedzę dotycząca pracy w piekarni – cukierni, omówiono charakter i specyfikę pracy. Młodzieży zostały przedstawione informacje w jaki sposób można się ubiegać o pracę oraz na co zwracać uwagę podczas rozmowy, w tym konkretnym zawodzie, a także czego oczekuje i w jaki sposób kandydata do pracy postrzega pracodawca. Poruszona również została kwestia wynagrodzenia na jakie mogą liczyć przyszli piekarze i cukiernicy w wizytowanym zakładzie pracy. Krajobraz dzisiejszej, nowoczesnej piekarnio-cukierni znacząco różni się od tego, choćby sprzed 15 lat. Zawód piekarza, niegdyś zdominowany przez mężczyzn, coraz częściej wykonywany jest przez kobiety. Dlatego też młodzież słuchała z zaciekawieniem opowieści Pani Joanny Tuleckiej, oraz Pana Marcina Kuleszy pracowników piekarni, o codziennych czynnościach i rytmie pracy w piekarni.
Tekst: Monika Szwed-Zyśk – pośrednik pracy
Zdjęcia: Kinga Biedal – doradca zawodowy
- młodzież w trakcie wizyty studyjnej