• Kontrast strony

Dnia 10 maja 2022 roku uczestnicy trzeciego rocznika dzierżoniowskiego Hufca Pracy wzięli udział w warsztatach sporządzania deserów. Zajęcia były prowadzone pod kierunkiem wychowawcy Hufca i nauczyciela zawodu pani Magdaleny Kapuścińskiej-Janek. Nazwa deser pochodzi z języka francuskiego desservir czyli „sprzątać ze stołu”. Jest to słodka potrawa, która jest podawana jako osobne słodkie danie na koniec posiłku. Czasem deser podaje się na podwieczorek lub podczas spotkania towarzyskiego o dowolnej porze dnia. Deser stanowi uzupełnienie wartości energetycznej i odżywczej spożywanego posiłku dziennego.. Sporządza się go z różnorodnych surowców: mąki, jaj, kaszy, owoców, mleka i jego przetworów, kakao i cukru jako składnika głównego, które poddaje się różnym technikom obróbki kulinarnej (wstępnej i termicznej). Deserem może być słodka potrawa zarówno zimna, jak i gorąca. Asortyment deserów jest bardzo bogaty i różnorodny. Na dzisiejszych warsztatach uczestniczy nauczyli się sporządzać następujące desery: galaretki z musem śmietanowo-owocowym, praliny kokosowe i orzechowe, tartinki owocowo-czekoladowe, kruche ciastka ze śmietaną i owocami. Uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością i pracowitością. Takie zajęcia były dobrą okazją do nauki, ale także do spędzenia ze sobą więcej czasu. Uczestnicy uwielbiają takie „słodkie zajęcia”. Deklarują chęci udziału w następnych tego typu działaniach.

Tekst: Wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów Magdalena Kapuścińska- Janek
Zdjęcia: Wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów Magdalena Kapuścińska- Janek

20220511_d1_Warsztaty desery
20220511_d1_Warsztaty desery
20220511_d2_Warsztaty desery 2
20220511_d2_Warsztaty desery 2

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.