Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia w lekcjach na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów. Uczestnicy z 1-13 Hufca Pracy w Przemkowie zorganizowali wspólne gotowanie oraz przyrządzanie zdrowych sałatek dla swoich kolegów, aby pokazać, że prawidłowe odżywianie wpływa na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania potraw młodzież dowiedziała się od dietetyka, jak prawidłowo się odżywiać i przestrzegać podstawowych zasad zdrowego odżywiania się.
Zdjęcie -Uczestnicy Hufca podczas przygotowywania zdrowych sałatek.
Opracowanie i zdjęcia: Magdalena Maślankiewicz