W dniu 22.11.2021 rozpoczął się kurs zawodowy dla uczestników OHP kształcących się w zawodzie kucharz, zorganizowanym przez CEiPM OHP Jelenia Góra. Osiem osób- siedmiu uczestników OSIW Mysłakowice oraz jeden absolwent szkoli się na kursie pn. Kuchnia Azjatycka. Przez trzy dni będą poznawać tajniki szeroko rozumianej kuchni azjatyckiej: przygotowanie popularnych dań kuchni państw azjatyckich (Japonia, Tajlandia, Korea, Indie) tj. kuchnia japońska (sushi), kuchnia tajska, kuchnia koreańska, kuchnia indyjska w tym: sushi (charakterystyka kuchni japońskiej, omówienie historii sushi, omówienie narzędzi wykorzystywanych do przygotowywania sushi m.in. noże, przygotowanie dodatków, sztuka gotowania ryżu, przygotowanie zalewy do ryżu, przygotowanie omleta tamago yaki, przygotowanie sosu kabayaki, przygotowanie łososia, przygotowanie krewetek), nigiri z łososiem /krewetką/tamago, temaki, ugotowanie ryżu, charakterystyka różnych rodzajów sushi, sposób serwowania, - rodzaje sushi i sposoby przyrządzania: hosomaki z ogórkiem i sezamem/rzodkwią marynowaną (kappa maki, oshinko maki), futomaki z krewetką w tempurze (krewetka w tempurze, awokado, por, sałata, sriracha), futomaki z pieczonym łososiem (łosoś/mango/sałata/ogórek/sos kabayaki), uramaki z łososiem (surowy łosoś/awokado/ ogórek/serek Philadelphia/tobiko), uramaki z krabem (surimi/ogórek/tykwa/oshinko/serek Philadelphia/sezam), poznają charakterystykę kuchni tajskiej, omówienie głównych składników występujących w kuchni tajskiej (kafir, trawa cytrynowa, galangal, limonka, chilli, sos rybny, sos ostrygowy, cukier palmowy, mleko kokosowe), TOM KHA GAI – zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem, KAENG PHAD KAI – czerwone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym, PAD THAI – klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i krewetkami, KHAO NIAO MAMUANG – ryż na mleku kokosowym z mango itp. Uczestnicy z zapałem przygotowali pierwszego dnia: TOM KHA GAI - zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem, KAENG PHAD KAI - czerwone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym, PAD THAI - klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i krewetkami, KHAO NIAO MAMUANG - ryż na mleku kokosowym z mango. Następnie mogli delektować się nowymi smakami, produktami spożywczymi. Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna na gastronomicznej mapie nie tylko Jeleniej Góry. Wciąż jednak brakuje osób, które potrafią takie potrawy przygotować, dlatego uczestnicy kursu w przyszłości mają większą szansę na łatwiejsze znalezienie zatrudnienia w gastronomii, mając w swoim portfolio dyplom ukończenia kursu zawodowego z tego zakresu.

Na zdjęciu: uczestnicy kursu wraz z prowadzącym

Tekst i zdjęcia: Edyta Bandura - specjalista ds. rozwoju zawodowego.

20211123_jg1
20211123_jg1
20211123_jg2
20211123_jg2

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.