W dniu 26.04.2022r, w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich, odbył się Wojewódzki konkurs „Sprawny w zawodzie – kucharz”. 1-13 Hufiec Pracy w Przemkowie reprezentował uczestnik Sebastian Komarnicki. Celem konkursu było umożliwienie młodzieży sprawdzenia poziomu opanowania wiadomości i umiejętności w zawodzie kucharz oraz przygotowanie młodzieży do egzaminów zewnętrznych na tytuł robotnika wykwalifikowanego w zawodzie. Konkurs odbył się w dwóch etapach: teoretyczny, gdzie młodzież odpowiadała na 40 pytań jednokrotnego wyboru oraz z części praktycznej, na której zawodnicy przygotowywali pierogi z soczewicą oraz surówkę z kapusty, jabłka i pora. Reprezentant Hufca przygotowywał się do konkursu od dłuższego czasu, ale stres i prawdziwe emocje przyszły w dniu konkursu. Konkurencja była bardzo duża. Komisja oceniała przygotowanie i utrzymanie czystości na stanowisku, obróbkę surowców zgodnie z normatywem, sposób wykończenia potraw oraz ich smak, konsystencję i zapach. Nasz uczestnik Sebastian zajął III miejsce, czego mu bardzo gratulujemy i życzymy powodzenia na egzaminie zawodowym.
Opracowanie i zdjęcia: Danuta Ługowik -wychowawca
Zdjęcie 1. Sebastian zwycięzca III miejsca wraz z Panem Dariuszem Mikosą – Zastępcą DWK OHP, Panią Moniką Skrzydło – Kierownikiem Zespołu Kształcenia i Wychowania oraz z Panią Justyną Sobaś – przewodniczącą komisji konkursowej
Zdjęcie 2. Uczestnik podczas prezentacji dania przed komisją.