• Kontrast strony
Giełda zawodów w PSS Społem w Głogowie

Wybór ścieżki zawodowej nie zawsze jest prosty. Zawód piekarza, cukiernika choć wciąż niełatwy, zmienia się na lepsze. W dniu 22.05.2023 roku pracownicy z Młodzieżowego Centrum Kariery w Głogowie w ramach autorskiego programu zorganizowali dla głogowskiej młodzieży giełdę zawodów w PSS Społem – Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie. Uczestnicy giełdy mieli możliwość zapoznać się z pracą w zawodzie piekarz - cukiernik. Prowadzący przybliżyli historię firmy, która działa od 1945 roku. Pierwszy sklep otworzono 26 września 1945r. przy ul. Słowiańskiej w Głogowie. Jak dowiedzieliśmy się z historii PSS Społem, „zaopatrzenia i dostawy towarów do sklepu dokonywano w walizkach, rowerem i wózkiem ręcznym. Później, korzystano z wynajmu wozów konnych od rolników”. W 1946 roku uruchomiono sklep nr 2 w Brzostowie, nr 3 w Jaczowie i 4-ty w odbudowanym domu przy ul. Obrońców Pokoju 58 w Głogowie. Pod koniec 1946 roku, Spółdzielnia liczyła już 113 członków. W latach 70-ch i 80-ych, wyprowadzono prawie całą sieć detaliczną i gastronomiczną z ciasnych pomieszczeń, a urządzono ją w zabudowie pawilonowej z nowoczesnym wyposażeniem. Spółdzielnia w działalności handlowej staje się monopolistą. Obecnie PSS Społem ma osiem sklepów spożywczych, jeden przemysłowy, piekarnię i centrum handlowe Stawna. Prezesem jest Pani Magdalena Zgondek. Przez lata firma wyszkoliła wielu piekarzy i cukierników, ale też rozwijała asortyment i inwestowała w sprzęt. Młodzi ludzie pogłębiali wiedzę poprzez obserwację pracy całego zespołu. Przybliżona została młodzieży praca w zakładzie, poszerzono wiedzę dotyczącą pracy w piekarnio – cukierni, omówiono charakter i specyfikę pracy. Młodzieży zostały przedstawione informacje, w jaki sposób można się ubiegać o pracę oraz na co zwracać uwagę podczas rozmowy, w tym konkretnym zawodzie, a także czego oczekuje i w jaki sposób kandydata do pracy postrzega pracodawca. Na spotkaniu przedstawiono również informacje związane z kwestią wynagrodzenia. Krajobraz dzisiejszej, nowoczesnej piekarni-cukierni znacząco różni się od tego, choćby sprzed 15 lat. Zawód piekarza, niegdyś zdominowany przez mężczyzn, coraz częściej wykonywany jest przez kobiety. Dlatego też młodzież słuchała z zaciekawieniem opowieści pracowników piekarni, o codziennych czynnościach i rytmie pracy w piekarni.

Tekst: Monika Szwed-Zyśk – pośrednik pracy
Zdjęcia: Angelika Marciniak - nauczyciel ZSE w Głogowie

  • uczestnicy giełdy zawodów

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.