• Kontrast strony
Młodzież z Ośrodka w Mysłakowicach przygotowuje czekoladowe desery

Młodzież z Ośrodka w Mysłakowicach wspólnie z wychowawcami przygotowała czekoladową ucztę. Dzień 12 kwietnia zdecydowanie można zaliczyć do najsłodszych dni w roku – to właśnie wtedy w Polsce obchodzony jest Dzień Czekolady. Wszyscy wiemy, że czekolada jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres, przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu. Najlepiej oczywiście smakuje w gronie przyjaciół. Uczestnicy ośrodka poznali różne sposoby serwowania tego kakaowego przysmaku. Podczas naszego Dnia Czekolady kosztowaliśmy przepysznej czekolady do picia, czekolady nadziewanej, gorzkiej i mlecznej. Nie zabrakło także czekoladowego fondue z bananami, które bardzo szybko zniknęło za sprawą starszych i młodszych łasuchów. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się jak powstaje czekolada oraz po czym rozpoznać najlepszy jakościowo słodki przysmak. Poznaliśmy także ciekawe i zaskakujące propozycje serwowania czekolady oraz używania jej w połączeniu z różnymi produktami w kuchni. Czekolada, zwłaszcza gorzka, pasuje bowiem także do wytrawnych kompozycji, podkreślając smak mięsa i sosów. W tradycyjnej kuchni meksykańskiej sypie się ją do sosu mole, podawanego z kurczakiem, a kostki wrzuca do chili con carne, żeby zaznaczyć dymny, wielowymiarowy smak potrawy, dodać koloru i wzmocnić słodycz pomidorów. Kreatywni szefowie kuchni czekoladę dodają do dań z dziczyzną, łączą z ostrymi serami czy grzybami i innymi warzywami o dymno-mięsnym aromacie. Naszym wychowankom nie brakowało także swoich własnych pomysłów na oryginalne zastosowanie czekolady. Cudny zapach ciepłej czekolady przyniósł wszystkim odprężenie i chwilę relaksu oraz sprzyjał wspólnym rozmowom i żartom. Dzisiejsze popołudnie można uznać za wyjątkowo słodkie i odprężające. Wszyscy uczestnicy zgodnie przyznali, że takie zajęcia to prawdziwa gratka. Na naszych twarzach malował się uśmiech i zadowolenie ze wspólnie spędzonego czasu przy kubku aromatycznej ciepłej czekolady. Niech ten dobry nastrój zostanie z nami jak najdłużej.

Tekst i zdjęcia: Monika Raulin, pedagog OSiW OHP w Mysłakowicach

20220413_m1_czekolada w kąpieli wodnej
20220413_m1_czekolada w kąpieli wodnej
20220413_m2_gorąca czekolada
20220413_m2_gorąca czekolada
20220413_m3_owcowo-czekoladowa uczta
20220413_m3_owcowo-czekoladowa uczta

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.