Gotowanie z siostrami

Ten dzień był długo wyczekiwany przez uczestników krakowskiego Hufca Pracy. W pracowniach technologicznych Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Miechowity spotkali się z siostrą Anastazją Pustelnik i siostrą Salomeą Łowicką ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.

Był to najbardziej spektakularny etap projektu pn. „Siła tradycji czyli smaki zza klasztornej furty”. Siostra Anastazja, jest autorką kilkunastu książek kucharskich wydanych w ponad czterech milionach egzemplarzy. Siostra Salomea prowadzi kuchnię zakonną w Zgromadzeniu Córek Bożej Miłości przy ul. Pędzichów i także wydaje książki.

Obie siostry opowiedziały o swoim powołaniu do życia zakonnego, swojej pracy w wielu kuchniach, a siostra Anastazja o tym, jak Ojcowie Jezuici, którym przez kilkanaście lat gotowała, namówili ją do publikacji kulinarnych przepisów mających śródziemnomorską nutę, siostra bowiem przez siedem lat przebywała we Włoszech. Według tych przepisów nauczyło się gotowania i pieczenia wielu Polaków. Siostry odpowiedziały na wiele pytań, udzieliły wielu praktycznych porad, podkreśliły, jakie znaczenie dla udanych potraw ma odpowiednie dobranie zdrowych i ekologicznych składników.

Druga część spotkania to wspólne gotowanie i pieczenie. Stery nad tą częścią przejęła Siostra Salomea. Pod jej okiem grupa kucharzy sporządziła makaron w stylu włoskim z cukinią, czosnkiem, bazylią i parmezanem, natomiast cukiernicy upiekli ciasto z jabłkami i cynamonem z cytrynową nutą. W tym czasie siostra Anastazja była oblegana przez osoby, które chciały z nią porozmawiać, skorzystać z wielu praktycznych porad oraz uzyskać dedykację w przyniesionych książkach. Trzygodzinne spotkanie zakończył wspólny posiłek, po którym młodzież podziękowała siostrom za spotkanie, wręczyła kwiaty i własnoręcznie upieczone pierniczki. Siostry z kolei podarowały młodzieży materiały na temat swojego Zgromadzenia oraz poradniki o zastosowaniu ziół i przypraw.