Kuchnia z trzech krajów

W dniach 6-10 listopada w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Rowie/Trzcińsku-Zdroju (Zachodniopomorska WK) realizowano projekt pn. „Trzy kraje – trzy kuchnie”. Było to spotkanie młodzieży z Polski – OSiW, Niemiec – International Bund Berlin – Brandenburg gGmbH Betrieb Brandenburg Sudost z Frankfurtu nad Odrą oraz Białorusi – społecznego zjednoczenia kulturalno-sportowego „Razem do sukcesu” z Brześcia.

Podczas trwania projektu jego uczestnicy wykonywali tradycyjne potrawy kuchni polskiej, niemieckiej i białoruskiej. Ponadto zorganizowano wyjazd integracyjny do Chojny, gdzie młodzież zwiedziła kościół oraz najważniejsze zabytki miasta. W dalszej części dnia grupa udała się do Polsko-Niemieckiego Centrum Integracji w Krajniku, a kolejnego dnia odwiedziła Szczecin, a w nim Muzeum Techniki i Komunikacji oraz Papugarnię.

Projekt był finansowany w ramach Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.