„I ty możesz zostać Masterchefem”

To nazwa konkursu kulinarnego zorganizowanego po raz siódmy przez Łódzką Wojewódzką Komendę OHP wraz z łódzkim 5-11 Hufcem Pracy i Młodzieżowym Centrum Kariery w Bełchatowie, który odbył 27 listopada 2019 r.

Do konkursu odbywającego się w bełchatowskim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przystąpiło dziesięć dwuosobowych drużyn z pierwszej, drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz drugiej klasy szkoły branżowej I stopnia. Uczniowie mieli za zadanie w ciągu trzech godzin ugotować danie główne według autorskiego pomysłu.

Komisja oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potraw pod względem technologicznym, estetyka podania, smak.

Zawodnicy przygotowali dania na wysokim poziomie. Po długich obradach komisja postanowiła przyznać pierwsze miejsce Natalii Krawczyk oraz Karolinie Kłysik za przygotowanie udka z kaczki w sosie pomarańczowym z piure dyniowym w towarzystwie sałatki z pestkami granatu. Drugie miejsce przyznano Kindze Samborskiej oraz Katarzynie Cieslak za tartę mięsno-warzywną. Oliwia Jaworska i Filip Domonikowski otrzymali trzecią lokatę za zrazy w sosie borowikowym z piure z pieczonej dyni piżmowej z modrą kapustą.

Honorowy patronat nad konkursem zorganizowanym w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości objął Starosta Powiatu Bełchatowskiego.