Kuchnie Świata

Podczas praktycznej nauki zawodu podopieczni Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Próchnowie (Wielkopolska WK) biorą udział w programie pn. „Kuchnie świata”. Jest to doskonała okazja, aby nie tylko poznać potrawy i tradycje kulinarne innych krajów, ale też doskonalić umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD, stosować obowiązujące w gastronomii zasady bhp i ppoż. oraz nauczyć się sporządzania list produktów niezbędnych do wykonywania zaplanowanych dań i ciast.

wielkoks2Podczas pierwszych zajęć zadaniem uczestników było wykonanie dań włoskich: spaghetti z mięsem mielonym, zapiekanego makaronu cannelloni, makaronu tagliatelle z serem i orzechami, sałatki Caprese oraz deseru – panna cotta. Zmagania młodzieży obserwowali: kierownik Ośrodka Zbigniew Behrendt, kierownik internatu Katarzyna Tybiszewska, specjalista ds. szkolenia zawodowego w zawodzie kucharza Bernadeta Jaśkowiak, pedagog Magdalena Konys oraz kierownik warsztatu Wanda Jarzębowska-Szulc. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Już niedługo młodzi adepci sztuki kulinarnej wezmą udział w kolejnych warsztatach w ramach programu „Kuchnie świata”.