Kucharz, kelner, sprzedawca

W Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Ostrowcu Świętokrzyskim trwa kurs w zawodzie kucharza z elementami kuchni molekularnej, realizowany w ramach projektu „Od szkolenia do zatrudnienia – YEI”. Zajęcia odbywają się w formie teoretycznej i praktycznej.

Nad przebiegiem i realizacją zadań czuwają pracownice MCK OHP w Ostrowcu Świętokrzyskim: Lidia Żak, jako koordynator lokalny oraz Magdalena Stefankiewicz.

W ramach projektu jego uczestnicy przygotowują wymyślone przez siebie potrawy. Muszą posiadać też wiedzę teoretyczną na temat dań, ich elementów, właściwości, technik oraz podejścia do prezentacji. Zdobyte umiejętności zostaną wykorzystane podczas 3-miesięcznych staży zawodowych.

8 lipca w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Jędrzejowie (WK Świętokrzyska) rozpoczęły się z kolei kursy w zawodzie sprzedawcy z obsługą kas fiskalnych i terminali płatniczych oraz kucharza i kelnera z elementami carvingu, cateringu i organizacji przyjęć okolicznościowych. Razem w zajęciach bierze udział 10 osób.

Przyszli sprzedawcy poznają zagadnienia związane m.in. z organizacją pracy na stanowisku zatrudnienia, profesjonalną obsługą klienta, kasy fiskalnej oraz terminala płatniczego. Kandydaci na kucharzy uczą się z kolei sporządzania dań, poznają potrawy kuchni regionalnych i narodowych. Nabyte umiejętności wykorzystają podczas 3-miesięcznych staży zawodowych, po zakończeniu których podejmą pracę.

 Projekt realizowany jest w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych