Zdobyli cenne doświadczenie

W Hufcu Pracy w Szczecinie (Zachodniopomorska WK) podsumowano 10 czerwca 2019 r. projekt „Berliner Hoffest”.

W jego ramach w dniach od 1 do 7 czerwca br. we Frankfurcie nad Odrą uczestnicy hufców pracy w Szczecinie i Policach oraz młodzież z Internationaler Bund zdobywali nowe kompetencje w zawodach kucharza, kelnera, pracownika gastronomii i barmana. Celem projektu była nauka prowadzenia gastronomii, warsztaty w zawodzie kelnera oraz z zakresu obsługi gości podczas imprez masowych dla VIP-ów.

Podczas pobytu we Frankfurcie nad Odrą młodzi Polacy i Niemcy przygotowywali posiłki kuchni polskiej, niemieckiej, a także europejskiej. Uczono się podstaw serwisu w jadalni – zasad serwowania i obsługi klienta, florystyki i wzorowego układu stołów. Pracowano w zespołach dzieląc się zadaniami i obowiązkami. Dzięki współpracy w mieszanych grupach młodzież uczyła się języka polskiego i niemieckiego.

  

Głównym wydarzeniem projektu, w którym brała udział młodzież było coroczne przyjęcie u Burmistrza Berlina. Na spotkanie do Ratusza zaproszono wielu gości z całych Niemiec. Uczestnicy projektu pełnili tam rolę obsługi cateringowej i serwisu gości. Młodzież była zadowolona z udziału w tym ważnym wydarzeniu w Berlinie, podczas którego mogła sprawdzić własne umiejętności i nauczyć się czegoś nowego. Była to okazja do nauki zasad savoir-vivre i współpracy w środowisku międzynarodowym. Każdy z uczestników projektu otrzymał elegancką odzież roboczą i drobne pamiątki z tego wydarzenia.

W czasie wolnym uczestnicy cieszyli się zwiedzaniem Frankfurtu i zabytkowego klasztoru cystersów w Neuzelle, ale najważniejsza była wycieczka do Berlina. Oprócz wielu zabytków duże wrażenie wywarł na młodzieży rejs statkiem po siedmiu jeziorach – od Wansee do Poczdamu. Był także czas na wspólne grillowanie, liczne zabawy i gry.

Projekt był współfinansowany przez program Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.