Najlepsi kucharze i fryzjerzy w OHP

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie (Podlaska WK) odbył się finał konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w kategorii zawodowej kucharza i fryzjera, nad którym patronat honorowy objął Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski.

Od 8 do 11 maja młodzi adepci sztuki kulinarnej i fryzjerstwa ze wszystkich województw walczyli o najwyższe laury, sprawdzając jednocześnie nabytą wiedzę teoretyczną oraz wykazując się umiejętnościami praktycznymi, co było niezwykle istotne w kontekście zbliżających się egzaminów zewnętrznych.

Od prawej: dyrektor Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku Józef Jacek Hordejuk, zastępca Komendanta Głównego OHP Piotr Modzelewski, Wojewoda Podlaski Bohdan Józef Paszkowski, Burmistrz Wasilkowa Mirosław Bielawski, szef kuchni Trattorii „Gallo Nero” Robert Biercewicz, szef kuchni Restauracji „Sztuka Mięsa” Maciej Tomaszewski, Wojewódzki Komendant OHP Adam Krzysztof Romatowski.

Oficjalnego otwarcia konkursu dokonał Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski oraz Wojewódzki Komendant OHP Adam Krzysztof Romatowski. Wśród gości byli również obecni zastępca Komendanta Głównego OHP Piotr Modzelewski, Burmistrz Wasilkowa Mirosław Bielawski, dyrektor Izby Rzemieślniczej i Przedsiębiorczości w Białymstoku Jacek Hordejuk. Ekspertami konkursu byli szef kuchni Restauracji „Sztuka Mięsa” w Białymstoku Maciej Tomaszewski oraz szef kuchni Trattorii „Gallo Nero” w Białymstoku Robert Biercewicz.

W pierwszym dniu w drodze losowania młodzi kucharze zostali podzieleni na cztery grupy, w których cztery dwuosobowe zespoły wykonywały te same potrawy: zupę krem z zielonego groszku z grzankami ziołowymi oraz eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym z plackami ziemniaczanymi i surówką z buraków. W tym samym czasie fryzjerzy przystąpili do pisania testu, który składał się z 30 pytań.

Drugiego dnia do części praktycznej przystąpili młodzi fryzjerzy. Pierwsza konkurencja obejmowała wykonanie regulaminowych operacji fryzjerskich – podstawowych elementów fryzury na główkach treningowych, w kolejności: pierścionki, trwała ondulacja i wyciskanie fal. Druga obejmowała wykonanie stylizacji fryzjerskiej na modelce, tematycznie wpisującej się w hasło „Kobieta XXII wieku”. Modelki zostały przydzielone uczestnikom w drodze losowania. Podczas gdy fryzjerzy konkurowali o tytuł najlepszego, kucharze przystąpili do testu teoretycznego, który również składał się z 30 pytań.

Komisja kompleksowo oceniała podejmowane przez uczestników działania począwszy od przestrzegania zasad BHP i higieny pracy, poprawności kolejno wykonywanych czynności, efektu wykonanej pracy oraz jej prezentacji.

I miejsce w kategorii fryzjera zdobyła reprezentantka Opolskiej WK – Ewelina Alker, II – Michał Bokota z Dolnośląskiej WK, a III – Agnieszka Polańska z Wielkopolskiej WK.

W kategorii kucharza zwyciężyli Kamil Kozera i Marek Łuszczak z Małopolskiej WK, za nimi uplasowali się reprezentanci Łódzkiej WK – Rafał Kubikowski i Hubert Szymczak, zaś na trzecim miejscu znalazły się Natalia Sokulska i Kinga Wota z Komendy Podkarpackiej.

Zwycięzcy w kategorii kucharza…
… oraz zdobywczyni I miejsca w kategorii fryzjera.

Podsumowanie oraz wręczenie nagród laureatom XV Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” odbyło się z udziałem Wojewódzkiego Komendanta Adama Krzysztofa Romatowskiego, szefa kuchni Restauracji „Sztuka Mięsa” Rafała Biercewicza, szefa kuchni Restauracji Trattoria Gallo Nero Macieja Tomaszewskiego i właścicielki „Studia Przemian” Doroty Szafran.

Organizatorzy zadbali, aby konkurs nie służył jedynie sprawdzeniu wiedzy, ale również integracji młodzieży z OHP i poznaniu regionu zwanego „Zielonymi płucami Polski”. Zarówno fryzjerzy, jak i kucharze udali się na krajoznawczo-edukacyjną wycieczkę po Podlasiu „Podlaskim Szlakiem Tatarskim”. Młodzież wraz z opiekunami mogła poznać walory przyrody i kultury danego regionu oraz dowiedzieć się więcej o jego wielokulturowości.

Pierwszym punktem wycieczki był meczet oraz Centrum Kultury Muzułmańskiej w Kruszynianach. Później uczestnicy mieli okazję spróbowania smaków kuchni podlaskiej w „Gospodzie pod Modrzewiem” w Krynkach, gdzie raczono się kartaczami oraz pierogami. Punktem kulminacyjnym była wizyta w pięknym parku leśnym Silvarium w Poczopku oraz zwiedzanie Parku Megalitów, czyli wędrujących skał. Ostatnim miejscem w programie wycieczki była uzdrowiskowa miejscowość Supraśl. Młodzież wypoczęła, poznała wiele ciekawych historii związanych z regionem oraz okoliczne przypowieści.

Podziękowania za organizację konkursu składamy Kadrze Podlaskiej Komendy oraz Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie.