„Smak Gościnności 2018”

To nazwa IV Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Małopolskie Produkty Regionalne i Tradycyjne, w którym w Myślenicach wyróżnienie zdobyły uczestniczki Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu (Podkarpacka WK).

Do ścisłego finału zakwalifikowali się uczniowie tylko z 11 szkół (zespołów dwuosobowych) z całej Polski i trzy szkoły z zagranicy. Wśród nich Wioleta Sobolak i Klaudia Żebracka, które na co dzień uczą się zawodu kucharza w działającej przy Ośrodku Zasadniczej Szkole Zawodowej.

Tematem przewodnim konkursu była fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu czterech zakąsek zimnych lub gorących
oraz czterech porcji dania zasadniczego. Uczennice przygotowały: torcik fasolowy z dresingiem koperkowym, jako danie zasadnicze: polędwiczki wieprzowe nadziewane otulone boczkiem, w kruszonce ziołowej, podane z puree fasolowym z alla chutney śliwkowo-jabłkowym i grillowaną cykorią.

Uczennice do konkursu przygotowała pani Małgorzata Wawro (na zdjęciu poniżej wraz ze swoimi podopiecznymi).