Edukacja i zatrudnienie

30 marca w Centrum Edukacyjno-Kongresowym Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Tomaszowie Lubelskim odbyły się Targi Edukacji i Pracy. Głównym założeniem wydarzenia była promocja edukacji i zatrudnienia.

Targi Edukacji i Pracy w Tomaszowie Lubelskim otworzył zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP Marek Drączkowski, po czym zabrał głos poseł Piotr Olszówka. Po krótkich wystąpieniach przybyli na targi mogli zapoznać się z ofertami edukacyjnymi, szkoleniowymi oraz ofertami pracy poszczególnych instytucji z terenu województwa lubelskiego. Były też pokazy fryzjerskie i karate. Wystawcy prezentowali swoją ofertę na 26 stoiskach.

W czasie trwania targów odbyło się też spotkanie zaproszonych gości z zastępcą Wojewódzkiego Komendanta OHP na temat „Obszarów i perspektyw współpracy samorządów i przedsiębiorców z jednostkami Ochotniczych Hufców Pracy” (zdjęcie po lewej u dołu).

Przeprowadzono również konsultacje dla pracodawców z zakresu refundacji wynagrodzeń pracowników młodocianych, warsztaty pn. „Czas na przedsiębiorczość” i „Jak znaleźć się na rynku pracy” przeprowadzone przez doradców zawodowych z zamojskiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP.

Gośćmi targów, oprócz wspomnianego posła Piotra Olszówki, byli m.in. przedstawiciel Starosty Tomaszowskiego, burmistrzowie, wójtowie, dyrektorzy, kierownicy, przedsiębiorcy oraz pracownicy poszczególnych instytucji, szkół gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych, uczelni wyższych, firm z terenu województwa lubelskiego, mediów oraz licznie przybyła młodzież.

Organizatorami przedsięwzięcia byli: Lubelska Wojewódzka Komenda OHP, Hufiec Pracy 3-4 w Tomaszowie Lubelskim, Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Zamościu, a współorganizatorami: Centrum Edukacyjno-Kongresowe Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Tomaszowie Lubelskim i Tomaszowski Cech Wielobranżowy.

  

Słodkie zwycięstwo Hufca z Rybnika

Jak sprawić, aby dzieło cukiernicze miało nie tylko walory smakowe i wizualne, ale także pozytywnie wpływało na nasze zdrowie? Czy zjedzenie pysznego i pięknego tortu musi wiązać się z koniecznością spalenia dużej ilości kalorii? To między innymi z takimi swoistymi cukierniczymi dylematami zmagali się uczestnicy II Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Zdrowo – smacznie – artystycznie”, którego wielki finał odbył się 27 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i był imprezą towarzyszącą VIII Targom Cukierniczym, Piekarniczym i Lodziarskim „SweetTARGI” 2017.

Głównymi organizatorami konkursu byli: SweetTARGI oraz Hufiec Pracy w Rybniku, a patronat medialny sprawowały czasopisma „Mistrz Branży” oraz „Mistrz Dekoracji”. Wzorem ubiegłego roku przedsięwzięcie miało charakter otwarty i było adresowane do młodzieży szkolnej, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą.

Uroczystość otwarcia konkursu, którego dokonali komendant rybnickiego hufca pracy Magdalena Szrek-Moroń (przy mikrofonie), dziennikarz „Mistrza Branży” i konferansjer SweetTargów 2017 Aurora Ignacek (druga z prawej) oraz zastępca Komendanta Wojewódzkiego Śląskiej WK OHP Łukasz Norek (pierwszy z prawej).

W pierwszej części eliminacyjnej zadanie uczestników polegało na wykonaniu i przedstawieniu dzieła cukierniczego w postaci tortu, podkreślającego jego walory zdrowotne, smakowe i artystyczne. Dwuosobowe zespoły młodzieży, pod opieką instruktorów, nauczycieli bądź wychowawców, nadsyłały prace i receptury w formie prezentacji PowerPoint. Komisja konkursowa, spośród siedemnastu zgłoszeń, wyłoniła osiem najlepszych zespołów, które mogły wykonać i zaprezentować swoje prace w trakcie trzeciego dnia SweetTARGÓW 2017.

Do wielkiego finału zakwalifikowały się następujące drużyny: Patrycja Przetacka i Dominik Koźlik z Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie z pracą pt. „Na zdrowie”, Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie z pracą pt. „Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym”, Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego „Michaś” w Częstochowie z pracą pt. „Tak smakuje Polska”, Alicja Wlazeł i Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi z pracą pt. „Zdrowa pokusa”, Wioleta Bara i Martyna Majcher z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach z pracą pt. „Pełnoziarnisty torcik”, Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. „Na straganie”, Patrycja Przesdzienk i Patryk Frąckowiak z Hufca Pracy w Rybniku z pracą pt. „WEGE tort”, Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju z pracą pt. „Abmrozja witalności”.

Twórczość młodych cukierników mogli podziwiać wszyscy zwiedzający tego dnia SweetTARGI. Każdy zespół miał zadanie stworzenia swojego dzieła cukierniczego od podstaw w czasie 2,5 godziny. Na tym etapie nie było już miejsca na pomyłki i eksperymenty, tym bardziej, że pracy młodzieży bacznie przyglądali się jurorzy: Sabina Duda – właścicielka Centrum Doradztwa Żywieniowego, ekspert w dziedzinie psychodietetyki oraz diet coachingu, autorka audycji radiowej „ABC zdrowego żywienia”, autorka i koordynatorka programów profilaktycznych w zakresie żywienia dzieci i młodzieży, wykładowca i nauczyciel w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Województwa Śląskiego w Raciborzu oraz PWSZ w Nysie; Krzysztof Wysłucha – mistrz w zawodach cukiernik i piekarz, właściciel tradycyjnej wielopokoleniowej cukierni i piekarni, współorganizator Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego; Tomasz Nowak – współwłaściciel cukierni artystycznej i kawiarni „Sweet Home Silesia by Magdalena Nowak”, członek zarządu Europejskiego Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni Euro Toques Internationale Poland, założyciel „Kuźni Kucharzy Śląskich”, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych.

Jak podkreślali eksperci ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży stały na bardzo wysokim poziomie. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły. W oczekiwaniu na werdykt uczestnicy konkursu oraz zaproszeni goście mogli m.in. podziwiać wspaniałą czekoladową rzeźbę smoka inspirowaną japońskimi grafikami nurtu ukiyo-e oraz być świadkami bicia rekordu Polski na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych, którego twórcami byli podopieczni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego oraz dzieci z katowickiego Domu Aniołów Stróżów.

Zdobywczynie drugiego miejsca Aleksandra Jankowska (z lewej) i Żaneta Kowalska (po prawej) z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju podczas dekorowania swojego dzieła „Ambrozja witalności”.

Po kilkugodzinnych zmaganiach nadszedł wyczekiwany dla młodych adeptów cukiernictwa czas podsumowania konkursu i ogłoszenia wyników. Wśród wspaniałych dekoracji, wybuchającego konfetti oraz radosnej atmosfery rozdania nagród głównych i wyróżnień dokonali przedstawiciele organizatorów: Wojewódzki Komendant Śląskiej WK OHP w Bogumił Kanik oraz jego zastępca Łukasz Norek, specjalista ds. sprzedaży SweetTARGÓW Katarzyna Merkel, komendant Hufca Pracy w Rybniku Magdalena Szrek-Moroń. Nagrodę główną – wycieczkę do Włoch ufundowaną przez sponsora głównego Biuro Podróży Polan-Travel – zdobyły Żaneta Sosna i Anna Nabiałkowska z Hufca Pracy w Rybniku (na zdjęciu u góry, pierwszy z prawej Wojewódzki Komendant OHP Bogusław Kanik). Tort noszący nazwę „Na straganie” bazował na dwóch biszkoptach: szpinakowym i buraczanym oraz masie cytrynowo-jabłkowej. Całość została oblana pyszną i zdrową galaretką z malin i buraków oraz ozdobiona malinami i liśćmi szpinaku. Praca uzyskała niemal maksymalną liczbę punktów w każdej z kategorii. Drużynę do konkursu przygotowała wychowawczyni rybnickiego hufca Katarzyna Piełka, a wspierali pracodawcy i sponsorzy: restauracja „Góralska Chata”, piekarnia – cukiernia Karol Weirauch oraz firma „Stoma-Dental”. Dodatkowo nowi mistrzowie otrzymali voucher na profesjonalne warsztaty kulinarne w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti w Łodzi.

Na drugim miejscu uplasowały się Aleksandra Jankowska i Żaneta Kowalska z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju. Do stworzenia cukierniczego dzieła „Ambrozja witalności” dziewczyny użyły m.in. takich prozdrowotnych składników jak komosa ryżowa czy nasiona szałwii hiszpańskiej. Opiekunem srebrnego zespołu była pani Emilia Antończyk. Na prostotę, tradycję i duże wartości zdrowotne postawili zdobywcy trzeciego miejsca czyli zespół w składzie Sandra Dębska i Mateusz Organka z Zakładu Cukierniczego „Michaś” z Częstochowy pod opieką pana Marcina Sikorskiego. Tort weselny „Tak smakuje Polska” to bezglutenowy biszkopt z fasoli wrzawskiej, skropiony likierem z gruszki grójeckiej, przełożony nadzieniem z dzikiej róży i czarnego bzu z owocami malin i borówek zatopionymi w poduszce serowej.

Ponadto Wojewódzki Komendant OHP Bogumił Kanik przyznał dwa wyróżnienia, które otrzymali: Kinga Gawłowska i Nikoleta Dziadek z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie za pracę pt. „Szpinakowo-pietruszkowy tort migdałowy z kremem jogurtowym” oraz Karolina Jóźwiak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, która tort pn. „Zdrowa pokusa” musiała w Katowicach wykonać sama, bez pomocy koleżanki z zespołu.

Zdobywcy wyróżnień wkrótce będą mogli cieszyć się z weekendowego pobytu w ośrodku „Relaks” w Wiśle. Podczas podsumowania organizatorzy podkreślili również wielki wkład opiekunów poszczególnych drużyn, którzy nie tylko wspierają młodych adeptów swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami, ale potrafią rozpalić pasję. Opiekunowie ekip finalistów zostali uhonorowani specjalnymi podziękowaniami.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody pamiątkowe, natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody, okazałe puchary i medale. Organizacja tak prestiżowej imprezy nie byłaby możliwa bez wsparcia i życzliwości sponsorów oraz partnerów: „Polan-Travel” „Eco Trade” oraz „Debic”. Organizatorzy składają podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do osiągniętego sukcesu organizacyjnego.

 

Minister Elżbieta Rafalska spotkała się z kadrą kierowniczą OHP

Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska oraz Sekretarz Stanu Stanisław Szwed spotkali się 30 marca z Komendantem Głównym OHP Markiem Surmaczem, jego zastępcami Renatą Wicha i Wojciechem Szewczykiem, a także Wojewódzkimi Komendantami OHP. W spotkaniu, które odbywa się corocznie po podsumowaniu ubiegłorocznej działalności i ocenie jednostek OHP, wzięła również udział dyrektor Biura Minister Grażyna Ożarek.

Rozmawiano na temat zmian zachodzących na rynku pracy i oświacie oraz formach pomocy i wsparcia dla młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym. Wojewódzcy Komendanci przedstawili kolejno prezentacje multimedialne dotyczące realizacji zadań i propozycji rozwoju OHP.

Na zakończenie spotkania złożono życzenia z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych oraz wręczono stroiki wykonane przez uczestników OHP z województwa świętokrzyskiego podczas zajęć plastycznych.

 

 

Najlepsi kucharze w Małopolsce

Do XIII Wojewódzkiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w kategorii kucharz oraz „Wiedzy z zakresu prawa pracy i przepisów BHP” przystąpili w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Trzebini najlepsi uczestnicy z 19 jednostek OHP z terenu Małopolski.

Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharza sprawdzili się w części teoretycznej i praktycznej konkursu. Część teoretyczna obejmowała test pisemny sprawdzający wiedzę i umiejętności z zakresu kwalifikacji właściwych dla zawodu. W części praktycznej młodzież miała za zadanie wykonać dwie potrawy: zraziki w sosie porowo-pieczarkowym oraz jajka na zielonym sosie.

W składzie komisji oceniającej wiedzę i przygotowanie praktyczne młodzieży byli: nauczyciel zawodu i egzaminator OKE Beata Mucha, nauczyciel zawodu Ewa Jaworska oraz nauczyciel zawodu i były szef kuchni restauracji „Wierzynek” Tadeusz Filipczyk. Wiedzę teoretyczną oceniała komisja: inspektor BHP Małopolskiej WK Zdzisław Marczyk, instruktor praktycznej nauki zawodu Andrzej Smucz oraz specjalista ds. kadr Małgorzata Szczygieł.

Laureatami konkursu „Wiedzy z zakresu prawa pracy i przepisów BHP” zostali: Damian Zapart z 6-2 Hufca Pracy w Niepołomicach (I miejsce), Klaudia Zdziarska z 6-33 Środowiskowego Hufca Pracy w Nowym Sączu (II miejsce) oraz Małgorzata Łazarz z 6-36 Hufca Pracy w Skomielnej Białej (III miejsce). Wśród kucharzy najwyższą wiedzą oraz umiejętnościami praktycznymi popisali się: Karolina Kołodziej oraz Dominik Abram z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Trzebini zajmując tym samym I miejsce. Na kolejnych pozycjach uplasowali się: Karolina Sieja i Sabina Gibała z 6-25 Hufca Pracy w Bochni oraz Dawid Koźlak i Mateusz Pustelnik z 6-36 Hufca Pracy w Skomielnej Białej. Gratulacje odebrali m.in. od zastępcy Wojewódzkiego Komendanta OHP Bożeny Rążewskiej (na zdjęciu u góry druga z prawej w drugim rzędzie).

Zwycięzcy, którzy zajęli pierwsze miejsca będą reprezentować Małopolską Wojewódzką Komendę OHP podczas rywalizacji konkursowych na szczeblu centralnym. Głównym celem zorganizowanego konkursu było stworzenie możliwości sprawdzenia poziomu przygotowania uczestników do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych, a także stworzenie szansy na uaktywnienie się i ujawnienie uzdolnień mogących w przyszłości decydować o ich karierze zawodowej.

  

Targi w Białej Podlaskiej

28 marca w hali widowiskowo-sportowej Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej odbyły się Targi Pracy i Edukacji z udziałem Wojewódzkiego Komendanta Lubelskiej WK OHP Piotra Gawryszczaka, dyrektora Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy Karola Sudewicza i dyrektor bielsko-podlaskiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP Ewy Koziary oraz gości: posła Adama Abramowicza, Starosty Powiatu Bialskiego Mariusza Filipiuka, kierownika Delegatury Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Białej Podlaskiej Małgorzaty Bogusz, kierownika Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej Filii WUP w Białej Podlaskiej Anny Szymali i Andrzej Czapskiego reprezentującego Marszałka Województwa Lubelskiego.

Przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Białej Podlaskiej (Lubelska WK) przy współudziale bialsko-podlaskiej filii AWF im. Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Patronat nad przedsięwzięciem objęli prezydent Białej Podlaskiej Dariusz Stefaniuk i Starosta Powiatu Bialskiego Mariusz Filipiuk, natomiast patronat medialny sprawował Tygodnik „Słowo Podlasia”.

Osoby bezrobotne oraz młodzież ponadgimnazjalna miała możliwość nawiązania bezpośredniego kontaktu z pracodawcami, przedstawicielami służb mundurowych czy instytucji publicznych o charakterze edukacyjnym oraz z zakresu rynku pracy. Można było wziąć udział w prelekcjach pt. „Predyspozycje i preferencje zawodowe” oraz „Znaczenie kompetencji na rynku pracy”
prowadzonych przez doradców zawodowych OHP. Z kolei osoby bezrobotne, poszukujące pracy oraz studenci mogli skorzystać z prelekcji „Pierwsze kroki – młodzi w biznesie” przeprowadzonej przez doradcę zawodowego z PUP w Białej Podlaskiej oraz prelekcji „Przygotowanie do rozmowy kwalifikacyjnej” przeprowadzonej przez doradców zawodowych OHP.

Targom towarzyszył występ zespołu obrzędowo-śpiewaczego z Hruda prowadzonego przez Jakuba Gdelę oraz pokazy fitness pracownika AWF Aleksandry Dębowskiej. W programie znalazł się także pokaz resuscytacji oddechowo-krążeniowej przeprowadzony przez studentów Medycznego Studium Zawodowego im. Marii Minczewskiej w Białej Podlaskiej i Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Dodatkową atrakcję dla wszystkich stanowiła wystawa przedmiotów rękodzielniczych przygotowana przez Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej, Fundację K.A.Ś.K.A. oraz Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Radzyniu Podlaskim. Szczególne podziękowania za pomoc przy organizacji poczęstunku należą się dyrektorowi ECKiW OHP w Roskoszy Karolowi Sudewiczowi i kierownikowi OSiW OHP w Radzyniu Podlaskim Krzysztofowi Łukasikowi.

  

Oferta dla maturzystów

Zaprezentowanie maturzystom możliwości dalszego kształcenia było celem VIII Kolneńskich Targów Edukacji i Pracy, których organizatorami byli Młodzieżowe Centrum Kariery i Hufiec Pracy w Kolnie (Podlaska WK) oraz Powiatowy Urząd Pracy.

Po części oficjalnej wystąpił zespół Kolneńskiego Ośrodka Kultury i Sportu „Niebieskie Migdały”. Odwiedzający chętnie korzystali z zajęć aktywizacyjnych, prowadzonych przez doradców zawodowych. Lokalni pracodawcy informowali o zasadach rekrutacji pracowników oraz wymogach stawianych kandydatom do pracy.

Wśród gości znaleźli się m.in.: poseł Kazimierz Gwiazdowski, Wojewódzki Komendant OHP Adam Krzysztof Romatowski, przedstawiciele władz samorządowych, policji, urzędu pracy, dyrektorzy szkół.

Targi odbyły się pod patronatem Starosty Kolneńskiego i Burmistrza Miasta Kolna, zaś patronat medialny sprawowali: Radio Nadzieja, portale wzasiegu.pl i kolniak24.pl oraz „Miesięcznik Kolneński”.

  

Przygotowania do wyjazdu

W Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi trwają przygotowania do majowego wyjazdu młodzieży na staż zawodowy do Niemiec. Uczestnicy projektu „Europejskie rzemiosło” biorą udział w przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym, podczas którego poznają różnice kulturowe między Polakami i Niemcami oraz szlifują język. Nie zabraknie też niezwykle ważnych zagadnień dotyczących tworzenia się uprzedzeń i stereotypów.

Przed wyjazdem na dwutygodniowy staż zostanie też zakupiona odzież ochronna, z której skorzystają uczniowie kształcący się w zawodach mechanika pojazdów samochodowych oraz stolarza.
Projekt „Europejskie rzemiosło” realizowany jest przez Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na zasadach Programu Erasmus+.

Porozumienia OHP – ZMT

Podczas XII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Informatycznej Młodzieży OHP podpisano porozumienie patronackie pomiędzy Centrum Kształcenia i Wychowania Ochotniczych Hufców Pracy w Tarnowie a Zakładami Mechanicznymi Tarnów S.A. Oznacza to przyjęcie przez ZMT patronatu nad klasami kształcącymi się w zawodach mechanicznych w Centrum. Obie strony podkreślały korzyści z tego rodzaju współpracy. Uczestnicy OHP będą odbywać praktyki zawodowe, a zakłady pozyskają pracowników z wysokimi kwalifikacjami. Równocześnie młodzi będą mogli oswoić się z nowoczesną technologią i poznać autentyczne, nie warsztatowe, warunki pracy.

W nowym roku szkolnym 10 osób będzie się kształcić w zawodzie ślusarza-spawacza z perspektywą zatrudnienia w Zakładach Mechanicznych w Tarnowie po ukończeniu Zasadniczej Szkoły Zawodowej i pozytywnej weryfikacji kadrowej. – Cieszymy się, że będziemy mieli wpływ na kształcenie i deklaruję, że wielu z was znajdzie tutaj pracę – mówił prezes ZMT Henryk Łabędź (na zdjęciu u góry pośrodku, z prawej dyrektor CKiW Tomasz Stelmach, z lewej – członek Zarządu ZMT Łukasz Komendera). Z wizyty w tarnowskich zakładach zadowolona była także młodzież: – To ciekawe przeżycie obejrzeć to wszystko na żywo, zobaczyć na własne oczy produkowane tu uzbrojenie.

   

Mistrzostwa Dolnego Śląska

Ośrodek Sportu i Rekreacji w Wołowie gościł młodzież z 21 jednostek opiekuńczo-wychowawczych Dolnośląskiej WK OHP podczas Mistrzostw Dolnego Śląska Młodzieży OHP w Tenisie Stołowym.

Przedsięwzięcie odbyło się pod honorowym patronatem Wojewody Dolnośląskiego Pawła Hreniaka oraz Starosty Powiatu Wołowskiego Macieja Nejmana. Młodzież walczyła pod czujnym okiem sędziów Ryszarda Banaszkiewicza i Mariana Żaka.

Pierwsze miejsce wśród dziewcząt zdobyła Katarzyna Ładno z Hufca Pracy w Strzelinie, drugie miejsce wywalczyła Daria Kałafut z Hufca Pracy w Jaworze, trzecie jej koleżanka z hufca Wiktoria Nowakowska, a czwarte – Klaudia Szewszyk z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mysłakowicach. Wśród chłopców najlepszy okazał się Sebastian Wilk z Hufca Pracy w Bolesławcu, drugi był Jacek Jakubowski z Hufca Pracy w Strzelinie, trzeci – Rafał Kroczak z Hufca Pracy w Wołowie, czwarty – Dawid Szymczyk z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich, piąty – Rafał Kalota z Hufca Pracy w Dzierżoniowie, szósty – Arkadiusz Korman z Hufca Pracy w Ziębicach, siódmy – Kamil Wapiński z Hufca Pracy w Wołowie, a ósmy – Sebastian Kieś z Hufca Pracy w Świdnicy.

Nagrody wręczali: Wojewódzki Komendant OHP Bernadetta Brożyna, Starosta Powiatu Wołowskiego Maciej Nejman, wicestarosta Powiatu Wołowskiego Władysław Boczar, przewodniczący Rady Miejskiej Wołowa Janusz Dziarski, Burmistrz Gminy Wołów Dariusz Chmura, kierownik Działu kształcenia i wychowania DWK OHP Mariola Skorupka, kierownik Wydziału Edukacji, Sportu i Spraw Społecznych Gminy Wińsko Monika Myrdzio, dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Wołowie Bartosz Granat, kierownik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Rafał Borzyński.

Uhonorowano też najmłodszych uczestników turnieju Natalię Jedynak z 1-50 Hufca Pracy we Wrocławiu i Jacka Jakubowskiego z Hufca Pracy w Strzelinie, a także zwycięzcę konkursu wiedzy o regionie Powiatu Wołowskiego i znanych ludziach – Patrycję Bławuciach z Hufca Pracy w Wołowie.

  

Udany debiut

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu (Podkarpacka WK) wzięli udział w II edycji konkursu kulinarnego „Uczniowski MasterChef – Studencka bomba witaminowa”, zorganizowanego przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

Wśród 11 trzyosobowych drużyn Ośrodek w Iwoniczu, który po raz pierwszy wziął udział w tym konkursie, reprezentowali: Wioleta Sobolak, Natalia Marszałek oraz Michał Widz. Konkurs odwoływał się w swojej formule do popularnego programu telewizyjnego „MasterChef”, a uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu jednej godziny dwóch przystawek z produktów bazowych: suszonych śliwek i mozzarelli oraz produktów dodatkowych wskazanych przez organizatorów.

Przed ostateczną oceną każdy zespół zaprezentował jury swoją potrawę, przedstawił jej nazwę i składniki. Przygotowane przez podopiecznych OSiW „Owocowy zawrót głowy” oraz „Artystyczny nieład” zostały wyróżnione za pomysłowość w ich dekorowaniu.