• Kontrast strony

Uczestnicy Hufca Pracy w Niepołomicach wspólnie z Seniorami z Klubu Seniora w Staniątkach świętowali 20-lecie Polski w Unii Europejskiej.

Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia informacji na temat państw członkowskich UE. Następna była zabawa „Jaka to melodia”, podczas której seniorzy zgadywali z jakiego kraju pochodzi dana muzyka. Najważniejsze były jednak warsztaty kulinarne! Seniorzy wspólnie z młodzieżą przygotowali charakterystyczne dania kuchni europejskiej – przysmaki kuchni hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, niemieckiej i portugalskiej. Dom Kultury w Staniątkach, w którym odbywały się warsztaty, wypełnił się zapachami paelli, pizzy, warzyw z sałatki greckiej, kartofelsalad oraz babeczek. Wspólne gotowanie było doskonałą okazją do interesujących rozmów na temat smaków, historii dań i wypieków, które są tak różnorodne w różnych zakątkach Europy. To również cenne doświadczenie, dzięki któremu dwa pokolenia mogły wzajemnie czerpać z bogatej wiedzy i umiejętności kulinarnych oraz nowoczesnego podejścia do gotowania i życia.

Podczas zajęć panowała atmosfera dobrej zabawy oraz wzajemnej życzliwości. Spotkania niepołomickiej młodzieży z podopiecznymi Klubu Seniora w Staniątkach pozytywnie wpływają na relacje międzypokoleniowe. 

Celem inicjatywy było poszerzanie wiedzy młodych ludzi i seniorów na temat członkostwa Polski w Unii Europejskiej, promowanie wartości wspólnotowych, kuchni europejskiej, programów i inicjatyw unijnych, które wpływają na codzienność i przyszłość Europejczyków.

Tekst: Karolina Chojna-Kornecka
Zdjęcia: Anna Rogowicz

Młodzież przygotowuje dania kuchni europejskiej

Młodzież przygotowuje dania kuchni europejskiej

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.